Projects
Frontcovers
Top Favorites
Latest
Competitions
Albums
Details
Newsletters
Tuomarila, Finland

Tuomarila Day Care Center

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

The two story daycare center, with its compact, energy efficient mass, has a relatively small footprint and maximises the area reserved for the playground which occupies the southern half of the plot. An efficient use of the topography of the sloping site allows for entrances both on the ground floor and first floor. To create a sense of transition between the indoor group activity spaces and the outdoor playground, triangular wedges have been sliced from the building mass. The facades of the cut-out spaces are clad in a playful mosaic of colors inspired by children´s building bricks. This has an iconographic effect and transforms the scale of the building to one more appropriate for young children.

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Inside, the rooms are laid out along continuous street-like entrance spaces also intended for play activities. The lay-out of these spaces creates long internal views and provide several ‘meeting points’, helping to create a sense of community for staff and children. The orientation of the spaces allows daylight deep into the interior of the building. Comfort is ensured by sun-protected window glass, overhanging sheltering roofs and carefully positioned transparent partitions.

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

There are home areas for five groups of children, two on the ground floor and three on the upper floor. These comprise an activity room and a resting room. The activity and resting rooms are all white in order to create a neutral backdrop for the children´s creative activities, spaces where `the children provide the color´, but the mosaic of colors can be seen through the windows.

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Color coded wet entrances are provided at each of the three access points used by children, with compact and flexible systems for storing and drying clothes. In addition to the home areas and the play spaces in the open plan area, there is a multipurpose hall, activity rooms for small groups, a kitchen and facilities and offices for the staff. Each children’s group has direct access to the playground through the triangular terraces. The multipurpose hall, open plan area and kitchen can be used in the evenings and weekends by members of the community.

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Easily adapted to the needs of children of different ages, the overall layout of the building supports interaction between groups and provide an environment that nutures and inspires creativeness, learning, self-initiative and activity.

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Auer & Sandås architects — Tuomarila Day Care Center

Wiel-arets-architects-2