Projects
Frontcovers
Top Favorites
Latest
Competitions
Albums
Details
Newsletters
zellerndorf, Austria

streckhof reloaded

single family house

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

urban planning
the site is located in a settlement of detached single-family houses, characteristic for the 1970s. the traditional arrangement of functions for each storey: basement/garage; ground floor/living space; attic floor/ bedrooms; has been transformed into a linear order. the so called „streckhof“, the original farm model for this area has been adapted by stringing together different functions in one floor.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

function
different functions are summarised in three structures similar to container. The mainentrance from the street is marked by a conopy which leads to the fully glazed passageway and ends in an overhang at the garden side. Garages and storage space is located in the first of three containers. The connecting passage to the second container acts as porch.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

The living space, gets natural light from three sides and is situated in the second container. A vegetable garden is connected directly to the kitchen.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

The third container implies the intimate areas, far off the street and the entrance area. Two eastorientated children’s bedrooms share one bathroom lying inbetween. There’s the parents bedroom orientated to the west.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

The terrace with the elongated pool is framed by the last two buildings and thereby wind and privacy protected. Access is possible from the kitchen, the living room the hallway as well as the parents’ bedroom.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

The walkway consists of open and closed sequences that allow constant views into the half-open courtyards and each container. By planting both sides of the glazed passageway with vine the client, who is a hobby wine grower, gets his own piece of vineyard into his house.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

construction
To make sure that the client can build as much as he is able to on his own, the outsidewalls are planned as brick construction. Even the insulation and the facade made of acryl glass has been installed by the client’s family. The roofconstruction consists of prefabricated timberelements with a foil sealing. The connecting passageway, also made of timber, acts as a bridge. Its facade consists of structural glazing without any mechanical fixing.

Franz ZT GmbH — streckhof reloaded

facility engineering
all living rooms are equipped with underfloor heating. The water is heated throuh a geothermical heating collector and two heat pumps. the fresh air is supplied via controlled ventilation with heat recovery. The swimming pool is heated by a solar collector on the rooftop.

Cino-zucchi-architetti