Projects
Frontcovers
Top Favorites
Latest
Competitions
Albums
Details
Newsletters
Wiesbaden, Germany

Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Our clients, a young couple, had just moved into a small two room apartment in a beautiful pre-WWII-building in one of the most wanted neighbourhoods of Wiesbaden. They both like the clean aesthetics of Scandinavian interior design and asked us to find a light and friendly, though individual style for their new home.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

First of all we had to take out the pvc coating in the entire apartment and free the original floor boards. The clients wanted the kitchen to be a light and clean space so we suggested to paint the floor boards in white. Instead of the old wallpaper we put on a new fine plastering. The backsplash behind the kitchen unit is made of Metro tiles in a charming craquelure look. Also the kitchen unit and the cozy corner booth are custom-made. Centrepiece of the kitchen is an exclusively designed and built cupboards made of antique windows that holds the large pottery collection of the owners. The spacious cupboard and enough storage space in the kitchen unit allowed us to go without wall units that would clutter the walls. Round holes in the drawers and doors substitute knobs and put an emphasis on the wooden material itself.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

The hallway provides a lot of extra space that we used for a white floor-to-ceiling wardrobe. The light colour makes it almost disappear and even seems to prolong the hallway a little bit. The protagonist of the hallway is a wooden bench made of an old stool and old boards.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

One of the two rooms should become an office but still be livable. We solved this problem by building a loft bunk which serves as guest bed, cozy haven or extra storage. It provides a little shelf space with indirect illumination and a power outlet. Also the sideboards in front of the window and along the walls may be used for plants or as and exhibition space for art and books. The huge desk in the centre of the office provides enough work space for two.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

The bedroom should remain clean and focused on it’s function as a quiet and relaxing private space. We therefor built a podium next to the window, which allowed us to create more storage space underneath. The upcycled curtains made of linen and knit give the room the privacy it needs. Again we prolonged one room axis with a simple wooden sideboard.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

The couple had previously bought a big Studio Oink wall sculpture and it made us all very happy to see how amazingly well it fits into the bedroom, on top of a charming commode. The washroom was a real challenge as it is extremely narrow and the landlord didn’t allow us to take out the ugly tiles. In order to enlarge the washroom optically we painted the tiles white and attached a big mirror to the side wall. There is very little space for furniture so we built a narrow sideboards which embraces the narrow sink and opens sideways through a slide door. The lug on top of the shower cabin proved to be a perfectly humid spot for a bunch of pretty succulents.

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Studio Oink — Apartment Wiesbaden

Installations