Projects
Frontcovers
Top Favorites
Latest
Competitions
Albums
Details
Newsletters
Tallinn, Estonia

The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

Piero Angelo Orecchioni, Alessandro Cecchini, Massimo Dei, Federico Gigetti, Tommaso Mattioli, Franceso Tarentini, Paolo Giannelli, Georgios Kapourniotis, Massimo Bolongaro, Studio 63 Architecture + Design, Cosimo D'aprile, Lorenzo Breschi, Edoardo Cesàro — The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

The Academy of the Arts is a container, a sheath, a system that will stimulate and facilitate interaction between individuals, between students, between academics and citizens. A system that will embrace people, events, works of art, ideas. A system that will involve the city and together with it, communicate through the language of art and visual suggestions

Piero Angelo Orecchioni, Alessandro Cecchini, Massimo Dei, Federico Gigetti, Tommaso Mattioli, Franceso Tarentini, Paolo Giannelli, Georgios Kapourniotis, Massimo Bolongaro, Studio 63 Architecture + Design, Cosimo D'aprile, Lorenzo Breschi, Edoardo Cesàro — The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

1. Spatial and volumetric concept

Piero Angelo Orecchioni, Alessandro Cecchini, Massimo Dei, Federico Gigetti, Tommaso Mattioli, Franceso Tarentini, Paolo Giannelli, Georgios Kapourniotis, Massimo Bolongaro, Studio 63 Architecture + Design, Cosimo D'aprile, Lorenzo Breschi, Edoardo Cesàro — The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

With regards to the volume, the proposed intervention involves the maximum possible area. Urbanistic limits to the project become in our outline a strong rule. The rule becomes physical shell inside which to create common spaces as urban covered spaces, galleries and streets.

Piero Angelo Orecchioni, Alessandro Cecchini, Massimo Dei, Federico Gigetti, Tommaso Mattioli, Franceso Tarentini, Paolo Giannelli, Georgios Kapourniotis, Massimo Bolongaro, Studio 63 Architecture + Design, Cosimo D'aprile, Lorenzo Breschi, Edoardo Cesàro — The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

2. Phase 1-2-3 concept

Piero Angelo Orecchioni, Alessandro Cecchini, Massimo Dei, Federico Gigetti, Tommaso Mattioli, Franceso Tarentini, Paolo Giannelli, Georgios Kapourniotis, Massimo Bolongaro, Studio 63 Architecture + Design, Cosimo D'aprile, Lorenzo Breschi, Edoardo Cesàro — The New Building Of The Estonian Academy Of Arts

Following the spatial/volumetric concept, we can create squares and internal routes that interact with each other and with city’s streets. This interspatial system allows us to distance the buildings and ease the construction on a progressive timeline.

Conceptual phases become also construction phases:

1.building 1

2.building 2-3

3.Realization of the external skin, urban complexity generating element consisting of full and empty slots.

The external skin secures to the outline buildings obtained by the simple overlapping of functional boxes.

3. Urban road concept

The external outlook is of a uniform shell cut by roofed spaces. Entering from this spaces we perceive interplaying volumes that create paths like old alleys. Irregular as an old town front, irregular as a random natural vibration, irregular because free of its external sheath.

Roads and Squares are connected seamlessly with the city streets of Tallinn. This spaces become a background for daily life, social aggregation, outdoors exhibitions. Spaces conceived to be open air galleries.

4. Urban stairs concept

As with roads and squares a known and monumental architectural element is inserted. A big urban staircase breaks the surrounding geometries and dominates the big open volume with a different architectural language.

The staircase becomes the evident sign of important functions on each of the floor connected: designed as a prolonging of internal paths, it leads to the hanging terrace, to the library and university restaurant.

The main functions strategic location creates tridimensional connections between them.

Systems

5. Macrospaces

The intervention foresees a system of macro-spaces (road, alley, square, stairs, terrace) interacting with each other and with the city circulating interest paths on all floors of the buildings.

Distinctive glimpses, unexpected views, memoires of kwon urban elements bring the Academy into the city and the city into the Academy. The main idea is not to create a single standing building but a site on interest for citizens, in uninterrupted communication with them.

6. Conferences, theatres, assemblies

The exact location of black box, lecture rooms and auditorium is tightly connected to their easy fruition for the external public as well as the internal. The positioning of different functions follows the decision to highlight strategic points in the buildings.

All of this, with a particular attention to the external roads access to these spaces for loading and unloading. We have then thought of a higher concentration of these functions in building 3, in relation with the external and internal squares and staircase (whose peculiar section is entirely visible)

On the ground floor of building 2 the black box and assembly hall are located.

In the high suspended volume, we chose to place an auditorium for the specific relation between this volume and its surrounding space.

7. Services System

As in the attached scheme, a commercial area in close contact with the exteriors has been created on building 1 ground floor in order to capitalize the urban alley and its relation to the city. Library and university restaurant emphasize spaces accessed via the staircase and create a relation with the roof terrace.

8. Teaching system

The teaching/laboratory rooms system is mainly located in buildings 1 and 2, connected on different floors with spaces designed to stress physical-visual relations inside the whole urban complex.

9. External skin

The external skin becomes glass or net according to different needs for internal transparency or light. Common spaces become transparent. Departments are covered with a net with brise-soleil function.

The obtained effect is a packaging of the buildings according to the spatial external rule. The effect of a fabric woven by different overlapping electro welded net layers, painted in white (inexpensive)

Different levels of transparency and introspections are achieved with the use of several net layers mirroring the techniques of sketch drawing and chiaroscuro. Obtaining a thin, material and neutral external severity and freeing the internal spaces and volumes thorough the communication means of visual art, are the principal project objectives.

10. Construction and materials notes

The building is conceived as an urban container of contemporary materials. The structure is simple and characterized by the use of mixed steel structure and reinforced concrete with standard dimensions.

Opaque front surfaces, floorings and external non glass surfaces have mainly a raw concrete finish. The concrete surfaces are scratched due to working done on the formworks and sometimes painted.

Insulated glass walls could be opened on external sides, while fixed on walls overlooking internal alleys. The net is fastened to beams supporting the glass facade and created with different layers of traditional iron electro welded net painted in white. Only the suspended volume and the connected building are conceived as a macro net system of metallic structures.

11. Project Functional data table.

12. Outline of functional criteria of development phase 1-2

We decided to place in building 1 all essential functions and some of the shared function of different departments, trying to develop a layout that would keep its logic also in the following expansion to building 2 and 3 without carrying out major building intervention.

Therefore while keeping basic services (i.e. cafeteria serving as restaurant but not canteen) essential parts of departments are located, that will eventually expand on the same level of building 2 and 3 in construction phase 2.

Atelier-tom-vanhee