Projects
Frontcovers
Top Favorites
Latest
Competitions
Albums
Details
Newsletters
Guadalajara, Mexico

Torre Cube, Puerta de Hierro

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

In this building we wanted to create well-ventilated offices with natural light and taking advantage of the mild weather of Guadalajara, the design even makes air-conditioning unnecessary.

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

The client wished for a singular structure because the site is located in a dense office district.

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

The area was fixed at 4,800 square meters, but the height of the building was left to us. We decided on a high-rise building developed from three central concrete cores, which contain all the facilities and vertical circulation. These cores work as columns and are the only structural support for the building. Great cantilevered beams of various dimensions support post-stressed, column-free slabs. Thus both, office modules and the parking area, are free from obstacles.

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

The center of the building –the area between the three cores– is an open space illuminated laterally by eliminating three floors of the office modules on each side. These large gaps become “windows” for the central space and allow the free circulation of air.

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

Externally, a skin of lattices with sliding panels becomes a sort of screen.

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

Estudio Carme Pinós — Torre Cube, Puerta de Hierro

Facades